Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πεθαίνοντας για την αλήθεια

Την άποψη πως η ενημέρωση είναι υπό διωγμόν έρχομαι να υποστηρίξω και σήμερα με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη που είδα πρόσφατα και πραγματεύεται το ταξίδι ενός δημοσιογράφου στη Βαγδάτη και την ιστορία μιας μητέρας που ρωτά γιατί σκοτώθηκε ο γιος της όταν το μόνο όπλο που είχε ήταν μια κάμερα.
Δε μπορώ παρά να μη σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία που διάβασα τελευταία και με άγχωσαν ιδιαίτερα. Και δε θα αναφερθώ στους πολεμικούς ανταποκριτές που όπως και να χει ξέρουν εξ'αρχής που πάνε και τι θα αντιμετωπίσουν. Ας μιλήσουμε για τους αθλητικούς συντάκτες για τους οποίους έγραψα και χθες πως βρίσκονται σε μία συνεχή αμφισβήτηση τη στιγμή που το ρεπορτάζ τους είναι ματς για γερά νεύρα.
Είναι ενδεικτικό οτι από το 1983 μέχρι και τις μέρες μας καταγράφονται επτά δολοφονικές επιθέσεις εις βάρος αθλητικών συντακτών και δεκάδες επιθέσεις μικρότερης έντασης. Σύμφωνα με έρευνα που έχει εκπονήσει ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, αθλητικός δημοσιογράφος, για λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το 89% των ερωτηθέντων- μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικών Συντακτών δηλώνει πως έχει βιώσει περιστατικό λεκτικής ή φυσικής βίας και οι μισοί εξ αυτών ότι τουλάχιστον μία φορά έχουν δεχτεί σωματική επίθεση.
Οι δράστες σε ποσοστό 71,2 % ήταν οπαδοί των ομάδων τους και κατά 32,5% αθλητικοί παράγοντες. Το πιο συγκλονιστικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το 55% των περιπτώσεων δεν τις δημοσιοποιεί ποτέ κυρίως λόγω φόβου. Περιττό να πούμε πως σχεδόν κανείς δεν τιμωρήθηκε αφού οι μηνύσεις ήταν λιγοστές.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η ενημέρωση υπό διωγμόν

Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι αλήτες και ρουφιάνοι

Η δουλειά του δημοσιογράφου σίγουρα δεν είναι συμπαθής. Εκτός, όμως, από λίγους και μετρημένους στα δάχτυλα που φιγουράρουν στις λίστες των κατά τα άλλα "αγαπημένων" δημοσίων προσώπων, που δικαιώνουν τους δύο παραπάνω τίτλους του λαοφιλούς τρίπτυχου συνθήματος, απαξιώνοντας τον τρίτο, εκείνον του δημοσιογράφου, πολλοί δίνουν τα πάντα για την ενημέρωση του κοινού, ακόμη και τη σωματική του ακεραιότητα ή τη ζωή τους.
Για τη λογοκρισία σήμερα ούτε λόγος. Αισθάνομαι πως στη δημοκρατική κοινωνία μας η λογοκρισία δεν πραγματοποιείται από αραχνιασμένες επιτροπές με ψαλίδια, αλλά με το κλομπ και την απόλυση. Και - ως τελευταία λύση- με το περίστροφο. Πέρυσι σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι και φυσικά οι τραυματίες δεν καταμετρήθηκαν ποτέ για να γράψω τον αριθμό. Και όλα αυτά όταν μας λένε για ελεύθερη έκφραση σε μία χώρα που η κατασταλτική λογοκρισία έχει πάρει τη μορφή χιονοστοιβάδας.
Καταλήγω πως κάποια ρεπορτάζ δεν πληρώνονται, αντιθέτως τα πληρώνεις και μάλιστα ακριβά.
Όπως και το αθλητικό ρεπορτάζ που πολλές φορές μοιάζει με σκληρό ματς για τους συντάκτες του. Κάνω λάθος;


Καλή Αρχή!

Και ίσως κάποιος να ρώτησει τώρα "τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;"
Και άντε να βρεθεί κάποιος να το απαντήσει αυτό.
Αλήθεια τί θέλει η Έλενα Φιντιάνη εδώ;
Όλα κρίνονται στη διάρκεια λένε..
Οπότε ας μην είμαστε βιαστικοί να βγάλουμε συμπεράσματα.
Το θέμα είναι πως η δεσποινίς Φιντιάνη και διάθεση έχει και θέληση έχει να ακούσει αλλά και να καταγράψει τα "καλώς" και τα "κακώς" κείμενα.
Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.
Είναι ανοιχτή σε προκλήσεις και προσκλήσεις, σε σχόλια και σε σχολιανά..
Εδώ είναι ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης και χαλάρωσης για όλους.
Που οι παρατηρήσεις και η κατάθεση των απόψεων θα μετατρέπεται σε γόνιμη διαδικασία.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων που έχω αυτή τη δυνατότητα μιας και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να κάνει τη δουλειά του είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να μιλά και να ακούγεται.

Έλενα Φιντιάνη